Fintech u BiH – i šansa i izazov

Bankarska industrija u posljednjih par decencija prolazi kroz transformaciju praćenu razvojem inovativnih finansijskih usluga koje omogućavaju nove tehnologije, poznato kao Fintech. 

Razvoj Fintech-a u EU, ali i nekim susjednim non-EU zemljama praćen je izmjenama u regulatornom okviru primarno kroz zakone o elektronskom novcu, te novu direktivu o platnim uslugama (PSD2) koja je stupila na snagu 2018. godine i omogućila nebankarskim institucijama otvaranje i vođenje platnih računa klijenata, izdavanje elektronskog novca, te razmjenu informacija o računima kroz koncept otvorenog bankarstva. 

Iako u BiH još uvijek ne postoji pomenuti regulatorni okvir koji bi osigurao snažniji razvoj fintech ekosistema, banke kontinuirano unaprijeđuju ponudu svojih usluga u segmentu digitalnih plaćanja i kartičnog poslovanja. Također, na tržištu su prisutni i drugi igrači, kao što su kartične organizacije, payment gateway provideri, procesni centri, što predstavlja tržište u razvoju i plodno tlo za inovacije. 

Da li je budućnost finansijskog sektora u BiH u razvoju novih tehnologija i šta možemo očekivati od otvorenog bankarstva? Da li će Fintech kompanije ojačati svoju poziciju na ovom tržištu i da li uskoro možemo očekivati nova zakonska rješenja? Šta to znači za krajnje korisnike odnosno građane? Kakve prakse se primijenjuju u susjednim zemljama? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo dobiti odgovore tokom ovog panela.

0