eHealth u Bosni i Hercegovini – Most između inovacija i brige za pacijente

Cilj Panela:

Ovaj panel fokusira se na trenutnu situaciju u zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine, istražujući kako digitalna zdravstvena rješenja mogu riješiti stvarne izazove. Diskusija će pokazati kako eHealth aplikacije ne samo da pokreću tehnološke inovacije, već pružaju i praktična rješenja za svakodnevne potrebe pacijenata i zdravstvenih radnika. Naglasak je na konkretnim mogućnostima koje digitalizacija može donijeti zdravstvenom sistemu koji se suočava s ograničenim resursima i preprekama u pristupu uslugama.

 

Ključne Tačke:

1. Trenutna situacija i izazovi u zdravstvu:

Analiza statusa quo zdravstvenog sektora: Kako funkcionišu bolnice i zdravstvene ustanove u ruralnim i urbanim područjima?
Koji su specifični problemi koji zahtijevaju hitna rješenja, poput dugih listi čekanja, preopterećenih sistema i nejednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti?
 
2. Tehnološke mogućnosti i konkretna rješenja:

Koje mogućnosti nudi digitalizacija u smislu elektronskih zdravstvenih kartona, telemedicine i mobilnih zdravstvenih sistema za pružanje zdravstvenih usluga?
Kako nosivi uređaji i alati za dijagnostiku temeljeni na umjetnoj inteligenciji mogu poboljšati kvalitet njege i pomoći zdravstvenim radnicima da rade efikasnije?
 
3. Upravljanje podacima i sigurnost:

Potreba za sigurnim rukovanjem osjetljivim podacima pacijenata u digitalizovanom zdravstvenom sistemu: Koja rješenja postoje za osiguranje privatnosti podataka?
Kako lokalne zdravstvene organizacije mogu uskladiti svoje standarde s međunarodnim normama, dok istovremeno odgovaraju na potrebe bosanskog tržišta?
 
4. Pristup zdravstvenim uslugama u udaljenim područjima:

Uloga digitalnih rješenja u premošćavanju pristupa zdravstvenim uslugama u udaljenim i ruralnim regijama.
Praktični primjeri kako telemedicina i mobilne zdravstvene aplikacije mogu poboljšati pružanje zdravstvenih usluga u područjima sa ograničenom infrastrukturom.
 

5. Mogućnosti za saradnju i kooperacije:

Koje šanse nudi digitalizacija zdravstvenog sektora za startupe, investitore i međunarodne partnere?
Uspješni primjeri lokalnih i međunarodnih saradnji koje su već poboljšale zdravstvenu zaštitu u regiji.

 

0