Can we all just agree for once?  

Niccolo Machiavelli je jednom rekao “O čovječanstvu možemo općenito reći da su prevrtljivi, licemjerni i pohlepni za zaradom”. Citat, koji govori o nepovjerenju potrebnom za živjeti u svijetu ispunjenim nepouzdanim ljudima, može se i danas smatrati istinitim. U svijetu punom "laži", bitno je razumjeti prevrtljivu prirodu povjerenja i pronaći neku mjeru konsenzusa među nama u odnosu na ono što smatramo "istinom". Iako ovaj izazov, s kojim se stoljećima suočava čovječanstvo, možda neće biti potpuno riješen u naše vrijeme, napravili smo velike iskorake u odnosu na naše pretke kroz inovacije koje donosi Blockchain tehnologija. 
Jedno od najvažnijih načela blockchainu sutava jest njihova decentralizirana priroda a rezultirajuća je potreba postizanje konsenzusa bez oslanjanja na središnje tijelo (kojem svi vjeruju) koje će reći što je istina. Bitcoin, kao blockchain perjanica, poznat je po svom konsenzusnom algoritmu "dokaz rada" koji je jako kritiziran zbog svoje rasipnosti strujom.
Kako postići konsenzus između sustava, zašto su uopće konzenzusni algoritmi potrebni i kako oni u stvari rade su samo neka od pitanja koja će se dodirnuti u sklopu ovog predavanja u nadi do kraja će te se barem jednom "ne složiti" i naučiti nešto novo o postizanju konsenzusa između decentraliziranih distribuiranih sustava!


Blockchain  

Srednji (200)

Bosanski/Hrvatski/Srpski